Παραπομπή 4
η
«Εορταστικό συνταγολόγιο Χριστουγέννων και Πρωτοχρο-
νιάς»
•
Μελομακάρονα
Είναι συνήθεια οι συνταγές να περνάνε από
χέρι σε χέρι. Από τους γεροντότερους στους
νεότερους αλλά και να ανταλλάσσονται. Τη
συνταγή αυτή μας την έδωσε η κ. Σωσώ και
μας ευχήθηκε «Καλή Επιτυχία».
Υλικά
· 2 φλιτζάνια τσαγιού λάδι
· 1 φλιτζάνι τσαγιού ζάχαρη
· ½ φλιτζάνι τσαγιού κονιάκ
· κανέλα ή ξύσμα πορτοκαλιού
· 1 φλιτζάνι χυμό πορτοκάλι
· 7 ½ φλιτζάνια αλεύρι
· 2 κουταλάκια κοφτά baking powder
· 1 κουταλάκι κοφτό σόδα
Για το σιρόπι:
· 2 φλιτζάνια μέλι
· 2 φλιτζάνια ζάχαρη
· 2 φλιτζάνια νερό
· 1 ξυλάκι κανέλα το χυμό και τη φλούδα ενός λεμονιού
Στο τέλος από πάνω:
· Αλεσμένο καρύδι και κανέλα
Εκτέλεση
Ανακατεύουμε το αλεύρι και το baking powder σε ένα μπολ. Σε άλλο μπολ ανακατεύουμε το
λάδι με τη ζάχαρη πολύ καλά και ρίχνουμε το κονιάκ. Διαλύουμε τη σόδα στον χυμό πορτοκα-
λιού και τη ρίχνουμε στο μείγμα. Ανακατεύουμε με ένα σύρμα, προσθέτουμε το αλεύρι και συνε-
χίζουμε να ανακατεύουμε απαλά.
Η ζύμη πρέπει να είναι λαδερή και απαλή. Παίρνουμε μία ποσότητα ζύμης σε μέγεθος καρυ-
διού και πλάθουμε μικρά μελομακάρονα. Τα βάζουμε σε ταψιά. Κάνουμε σχέδια με την ξύστρα
στην επιφάνεια και ψήνουμε για περίπου 25 λεπτά σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 160
o
C,
να ροδίσουν καλά και να γίνουν τραγανά. Τα αφήνουμε να κρυώσουν καλά.
Για το σιρόπι
βάζουμε όλα τα υλικά σε κατσαρόλα και από την ώρα που θα πάρουν βράση, βρά-
ζουν 3 λεπτά. Ρίχνουμε το σιρόπι στα μελομακάρονα που τα έχουμε τοποθετήσει σε ένα ταψί. Τα
αφήνουμε για 5-10 λεπτά. Τα βγάζουμε και τα τοποθετούμε σε πιατέλα και πασπαλίζουμε με αλε-
σμένο καρύδι και κανέλα.
92