•
Κουραμπιέδες
19
Υλικά
· 2 ποτήρια ελαιόλαδο
· ½ ποτήρι ζάχαρη
· ½ ποτήρι κονιάκ ή ούζο
· ½ κουταλάκι σόδα
· ξύσμα και χυμό 1 λεμονιού
· ½ κουταλάκι κανέλα
· 2 ποτήρια αμύγδαλα ή καρύδια κοπανι-
σμένα
· 1 κιλό περίπου αλεύρι
· άχνη ζάχαρη για το πασπάλισμα
Εκτέλεση
Χτυπάμε το λάδι με τη ζάχαρη καλά. Ρίχνουμε τους κρόκους και στη συνέχεια το κονιάκ, την
κανέλα, το ξύσμα, τη σόδα διαλυμένη στον χυμό λεμονιού και στο τέλος λίγο λίγο το αλεύρι. Ρί-
χνουμε και τα αμύγδαλα και ζυμώνουμε να ενσωματωθούν. Πλάθουμε τους κουραμπιέδες και
τους ψήνουμε σε μέτριο φούρνο 20-25 λεπτά. Αφού κρυώσουν λίγο, ραντίζουμε με λίγο ανθό-
νερο ή ούζο και πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη.
•
Βασιλόπιτα
Παρουσιάζουμε τη συνταγή της Βασιλόπιτας της κυρίας Λί-
τσας Μαραγκουδάκη, Προϊσταμένης του 38
ου
Νηπιαγωγείου
Ηρακλείου, όπως αυτή υλοποιήθηκε στο Νηπιαγωγείο της.
Υλικά
· 1 βιτάμ
· 2 ποτήρια ζάχαρη
· 6 αυγά
· 1 ποτηράκι κονιάκ
· 2 βανίλιες
· 1 ποτήρι γάλα
· 1 φακελάκι baking powder
· 3 ½ ποτήρια αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
19
Ψυλλάκη, Μ. & Ψυλλάκης Ν. (2001).
Το ψωμί των Ελλήνων και τα γλυκίσματα της λαϊκής μας παράδοσης.
Αθήνα: Καρμάνωρ.
93